4 mites i fake news sobre els cotxes elèctrics

El sector de la mobilitat sostenible és un dels que més pateix el sorgiment de notícies falses i rumors interessats

MARC LINARES GALDÓN | 29/02/2024 – 16.52h.

“Contaminen més que un dièsel”, “l’autonomia no et dona ni per un dia”, “la vida útil de la bateria és mínima”… Quantes vegades hauràs sentit tot això sobre els vehicles elèctrics. Cal anar amb compte, moltes d’elles poden ser falses! Per això, avui et portem 4 mites i notícies falses que hauràs sentit sobre els cotxes elèctrics.

  1. Les bateries dels cotxes elèctrics contaminen més que un vehicle de combustió

Un dels mites més estesos és el de la baixa durabilitat de les bateries i el seu tractament quan acaba la seva vida útil. Milers de tweets, TikToks i articles apunten que “la bateria d’un cotxe elèctric contamina més que la combustió d’un turisme de dièsel o benzina”. Aquesta informació és falsa i així ho apunta un informe de la Federació Europea de Transport i Medi Ambient, que assegura que el total d’emissions d’un vehicle elèctric no arriba al 25% de les d’un de combustió.

  1. La durada de l’autonomia és mínima

Cada vegada, els vehicles elèctrics ofereixen més autonomia, així que és fals que hagis de parar cada hora a carregar el cotxe. De fet, segons eCONEQ, els models des del 2022 ofereixen al voltant de 350km d’autonomia amb una sola càrrega que, amb alguns models d’alt rendiment, s’hi pot arribar amb poc més de mitja hora.

  1. Quan la bateria deixi de funcionar, hauré de canviar el cotxe

Un dels factors que més preocupa és la durada de la bateria. “Què passa si, després que acabi la garantia, la bateria falla?”, es pregunten molts usuaris. Doncs segons AutoBild Espanya, la vida útil d’una bateria ronda entre els 10 i els 20 anys, depenent del model. Tenint en compte que la vida útil d’un cotxe a Espanya és d’entre 13 i 15 anys, és més probable que el cotxe deixi de funcionar per un altre mecanisme abans que la bateria.

  1. Els cotxes elèctrics exploten

No, els cotxes elèctrics tampoc exploten. O, almenys, no per ser elèctrics. Alguns vídeos com aquest corresponen a altres fets. Aquest, en concret, es tracta d’un camió que transportava gas butà a Rússia l’any 2013.

En definitiva, està clar que el futur de la mobilitat passa per deixar de banda els combustibles fòssils i fer un gir cap a la sostenibilitat, i el gran aliat d’aquesta és el vehicle elèctric. Després d’anys d’avenços, ni l’autonomia, ni la garantia, ni les emissions són impediments reals per a la compra d’un d’ells; i la majoria de les informacions falses i interessades en aquesta línia estan adreçades únicament a desincentivar la compra d’aquests vehicles.