La protesta de la pagesia catalana arriba a Barcelona sota el lema “La nostra fi és la vostra fam”

NEUS ALDEGUER | 15/02/2024. Dimecres vora les quatre de la tarda, pagesos de tot Catalunya van arribar al centre de Barcelona, col·lapsant el passeig de Gràcia amb els seus tractors. Durant els darrers dies la pagesia s’ha mobilitzat per reivindicar el seu paper a la societat catalana, i per reclamar millores en el sector. Després d’ocupar durant dos dies les principals carreteres i autopistes de Catalunya, més de 3.000 tractors van ocupar la capital catalana per donar visibilitat a la seva protesta. Joan Turrats, pagès de la comarca de Ripoll, assegurava que no s’esperaven que fossin tants: “De Medinyà a Barcelona havíem de ser uns 20, però hem acabat sent més de 200”.

Tractors aturats al Passeig de Gràcia de Barcelona
Tractors aturats al Passeig de Gràcia de Barcelona

L’espurna de la protesta neix de diverses reclamacions. Per una banda, els pagesos es queixen de “l’excessiva burocràcia” i les exigències de la PAC que dificulten la seva feina al camp; asseguren que els estan convertint en gestors i funcionaris: “el govern ens està ofegant amb la burocràcia i no ens arriben les ajudes”, afirmava Turrats. Però a part de la paperassa, la pagesia fa molts anys que arrossega el problema dels preus justos. Marina Puigcorbé, pagesa del Ripollès explicava que ara mateix s’estan pagant els productes “sota preu de cost” i que, per tant, “molts pagesos es veuen obligats a plegar perquè no cobreixen els costos”.

En aquest sentit, també reclamen la imposició d’aranzels als productes de països tercers per fomentar la pagesia de proximitat. “Com pot ser que unes taronges de sud-Àfrica, siguin més barates que unes d’aquí?” es queixava la Marina, “ens demanen tota una sèrie d’exigències i controls de qualitat molt superiors que els llindars que s’imposen als altres països”.

Marina Puigcorbé: “Ens veiem obligats a plegar perquè no cobrim els costos”

Mentre que l’agenda europea 2030 preveu una sèrie de canvis agroambientals i de benestar animal, la pagesia demana ajudes i millores des de la limitació de les imposicions d’aquestes Lleis Ambientals sobre el Sector primari, fins a la creació d’una llei de protecció exclusivament per al sector. Marina Puigcorbé explicava que la majoria dels pagesos no disposen dels suficients recursos: “Ens fan assimilar a nosaltres tots aquests canvis, que ens suposen pèrdues de producció i ens veiem obligats a plegar”. A més, s’hi afegeix el problema de la sequera, que preocupa al sector agroalimentari. Els pagesos demanen mesures reals: la priorització de l’ús de l’aigua per la producció agrària, i l’ajust de les restriccions als diferents sectors. Així ho explicava Josep Falgàs, pagès de l’Empordà: “La sequera és un problema endèmic i el sector primari és essencial, l’administració fa temps que s’hauria d’haver posat les piles”.

La lluita pel relleu generacional és un altre dels punts clau que preocupa a la pagesia: “Cada vegada costa més guanyar-s’hi la vida”, assegurava Puigcorbé, i afegia: “difícilment un pare demanarà al seu fill, o aquest voldrà continuar un negoci que no és rendible”. Paral·lelament, el procés per incorporar-se al sector agroalimentari és cada vegada més complicat: el gran volum de documentació que es demana, les exigències burocràtiques o els preus i el difícil accés a les terres, en són alguns dels exemples. “El sector s’està ensorrant, és insostenible”, es lamentava Josep Falgàs, i afegeix: “si la pagesia es mor, vosaltres també”.

Josep Falgàs: “Si la pagesia es mor, vosaltres també”

Cap a les set de la tarda dos representants dels pagesos de cada província es van reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, al Palau de la Generalitat. Mentrestant, a la Plaça Sant Jaume s’anaven concentrant centenars d’agricultors que havien deixat aparcats els tractors pels carrers de la ciutat. A la trobada es va arribar a un acord, però Mascort ha explicat en roda de premsa que es proposarà una trobada amb el sector en el curs de les dues pròximes setmanes. Mentrestant, la majoria dels pagesos han tornat a casa a cuidar les seves explotacions agrícoles i ramaderes. “Totalment d’acord amb qui vulgui quedar-se i qui vulgui marxar. El que hem pactat és que això no s’acaba aquí”, va dir Imma Puigcorbé, una de les representants dels pagesos, dirigint-se als manifestants.