El mercat laboral no cobreix la demanda de professionals que reclama la crisi climàtica

NEUS ALDEGUER | 15/02/2024. En Miquel Alesanco té 24 anys i és tècnic superior en energies renovables per l’empresa SolarCasa Energy de Girona, que està especialitzada en l’energia solar fotovoltaica. Va estudiar un cicle mitjà d’electricitat i automatismes i posteriorment un cicle superior en energies renovables. Explica que en acabar les pràctiques es va fer LinkedIn i de seguida el van contactar diverses empreses. “De fet, a dia d’avui encara em contacten”, assegura. 

Com ell, moltes persones especialitzades en els sectors relacionats amb la mitigació o resposta al canvi climàtic, troben feina ràpidament. Segons dades de Job Market insights, cedides per l’empresa Infojobs, el sector de les energies renovables és el que ha registrat un major creixement respecte a l’any anterior, un augment del 43%. Des de consultors en sostenibilitat empresarial, fins a enginyers especialitzats en eficiència energètica o instal·ladors de plaques solars; la demanda de professionals per abordar els reptes de la crisi climàtica creix ràpidament, però l’oferta d’aquests treballadors no cobreix les necessitats totals del mercat laboral. 

Actualment, existeix un ampli ventall de programes de formació  en els àmbits de sostenibilitat, indústria i economia verda, medi ambient i transició energètica, però l’oferta no s’omple.  Jordi Ribas, director de l’empresa catalana SolarCasa Energy explica que els costa trobar treballadors preparats: “Al principi era difícil perquè encara no hi havia formació especialitzada. Al llarg del 2022 es va començar a oferir diversitat de graus i cursos en el sector, però avui cada vegada hi ha més empreses que s’hi dediquen i aquests professionals van més buscats”. Així mateix, s’hi afegeix el fet que aquest any 2023 hi ha poques persones que tinguin experiència o que hagin acabat uns cicles formatius tan nous. Carol Lorenzo,  directora d’Orientació i Mercat de Treball a Barcelona Activa, apunta que el primer pas és visibilitzar i donar a conèixer aquesta demanda del mercat de treball, ja que “gran part de la població no considera el sector de l’economia verda o la transició energètica a l’hora de triar un itinerari formatiu”.

Segons preveu l’Organització per la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), els àmbits de la indústria i economia verda, sostenibilitat, medi ambient i transició energètica generaran oportunitats professionals per diferents nivells de qualificació i d’estudis. Els graus superiors de Formació Professional (FP) són un dels principals canals que donen accés al sector: des de formació tècnica en instal·lacions d’energia fotovoltaica o eòlica, a graus especialitzats en energies renovables o eficiència energètica, entre d’altres. En l’àmbit universitari, destaquen sobretot les enginyeries, l’arquitectura, la ciència ambiental, la biologia o la geologia.