El govern espanyol permetrà als ajuntaments crear peatges urbans

El projecte de llei de Mobilitat Sostenible, aprovat per Consell de Ministres, contempla altres actuacions com les zones de baixes emissions o els carrils bici

Zona de pagament per congestió a Londres. SKY NEWS.

MARC LINARES I 13/02/2024

El govern espanyol ha donat llum verda aquest matí en Consell de Ministres al projecte de Llei de Mobilitat Sostenible, que permetrà als ajuntaments instal·lar peatges urbans per regular l’afluència de vehicles a les grans ciutats. La nova mesura pretén atorgar a les autoritats locals la capacitat de regular el trànsit mitjançant una infraestructura fins ara exclusiva de les vies interurbanes.

El mateix ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha respòs a les crítiques assegurant que la nova llei “no obligarà a posar-los” i que la decisió quedarà a mans dels consistoris. L’objectiu de la iniciativa, segons apunten des del ministeri, és que els ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants estableixin horaris i tarifes que redueixin la dependència del vehicle privat i incentivin l’ús del transport públic o d’altres recursos com la bicicleta. Per aquestes ciutats, serà obligatori comptar amb un Pla de Mobilitat que contempli mesures efectives per millorar la qualitat de l’aire i reduir la congestió del trànsit.

La notícia ha despertat les crítiques de diversos sectors, els quals expressen preocupacions sobre la possible càrrega econòmica addicional que pot suposar. Alguns actors argumenten que els peatges urbans podrien afectar de manera desproporcionada determinats grups, especialment aquells amb ingressos més baixos que depenen del vehicle privat per als seus desplaçaments diaris.

Malgrat les crítiques, l’executiu assegura que aquesta mesura serà “exitosa” i que va en la línia dels plans que ja han implementat ciutats europees com Londres, Milà o Estocolm.