El Maresme impulsa dues “biblioteques de les coses” gestionades per alumnes

L’Institut Euclides, de Pineda de Mar, i l’Institut Domènech i Montaner, de Canet de Mar, seran els primers centres educatius en promoure aquest servei a Catalunya

Biblioteca de les coses de l’Institut Euclides de Pineda de Mar / Maresme Circular

ROGER ROURA (TORDERA). 12/02/2024

L’Institut Euclides, de Pineda de Mar, i l’Institut Domènech i Montaner, de Canet de Mar, s’han convertit en els primers centres educatius amb “biblioteques de les coses” gestionades per alumnes. Es tracta d’un espai de préstec d’objectes i organització de tallers i activitats que té com a objectiu conscienciar sobre aspectes com el consumisme o la generació de residus innecessaris.

Els estudiants de 3r i 4t d’ESO hauran de procurar que els objectes es puguin cedir per uns dies i que, en conseqüència, arribin al final de la seva vida útil. Aquesta iniciativa s’inspira en el projecte de la Biblioteca de les Coses del barri de Sant Martí (Barcelona), que amb els més de 400 préstecs durant el 2023, ha evitat 1.500 quilos de residus i més de 6.000 quilos d’equivalent de CO2.

El projecte ha estat impulsat, alhora, per Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme. Des de l’ens comarcal s’assegura que el propòsit és que els alumnes i la resta de ciutadans reflexionin i adoptin un model de vida més sostenible.

Com s’organitzarà?

De moment, en els dos instituts s’ha creat un espai per conservar-hi els objectes del catàleg. La majoria provenen de donacions fetes per persones del mateix centres educatius, tot i que també hi ha hagut la col·laboració de comerços locals i dels Ajuntaments respectius. Entre els objectes aconseguits s’hi troben un matalàs inflable, una tenda de campanya, jocs de taula o un parell d’agulles per fer ganxet. Per altra banda, però, també s’han comprat alguns articles, com ara una màquina de cosir i una aspiradora per al cotxe. El catàleg es podrà consultar a través d’Internet. Un cop feta la reserva, es podrà passar a recollir en l’horari d’obertura o a través de cita prèvia.

Conscienciació educativa

L’alumnat de Canet ha encarat amb bons ulls la iniciativa. Els estudiants asseguren que “gràcies al projecte treballem com un equip cooperant entre nosaltres, i el més important, ens permet contribuir a tenir cura del medi ambient”.

El projecte ens permet contribuir a tenir cura del medi ambient”, Alumnat de l’Institut Domènech i Montaner

Així mateix, els de Pineda tenen clar quin és el punt de mira del projecte: “No tot és comprar; també és compartir”.