La pagesia surt al carrer i talla les principals carreteres de Catalunya

Més de 3.500 tractors han tallat els trams més transitats del país sota un mateix clam: “La nostra fi, la vostra fam”

Tractors i cotxes tallen l’N-II en tram de Medinyà. / ACN / Gemma Tubert / Gerard Vilà

ROGER ROURA | 06/02/2024

La pagesia catalana ha decidit tallar les principals carreteres de Catalunya per reivindicar-se contra les males condicions a les quals està sotmès el gremi. Més de 3.500 tractors han tallat els trams més transitats del país sota un mateix clam: “La nostra fi, la vostra fam”. A part de la feixuga burocràcia i els preus “indignes” dels productes, la pagesia denuncia la manca de mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la sequera: “N’estem farts, han d’escoltar els problemes que tenim i la gent ho ha d’entendre. S’han de donar respostes a les nostres peticions”, esmenta  Joan Caball, coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos.

“N’estem farts, han d’escoltar els problemes que tenim i la gent ho ha d’entendre. S’han de donar respostes a les nostres peticions”. Joan Caball

Durant el dia els tractors han tallat a Girona l’AP-7 (Sant Julià Ramis) i l’N-II (Celrà), a la Catalunya Central la C-17, C-25 i C-16, al Vallès la C-17 (Mollet en sentit Vic), al Penedès l’AP-2, a Tarragona l’AP-2 (Montblanc) i C-14 (Alcover), a les Terres de l’Ebre l’AP-7 (Aldea) i l’N-420 (Móra la Nova) i a Ponent l’A-2 (Golmés i Bell-lloc d’Urgell). De fet, la previsió és que les mobilitzacions durin fins demà i alguns dels agricultors faran una marxa lenta fins a Barcelona, on es reuniran amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i li donaran un manifest amb totes les seves reivindicacions.

Actualment, amb les darreres restriccions decretades, la pagesia ha de reduir entre un 50% i un 80% el consum d’aigua. “Això és inviable. Podem un 10%? Potser un 30%? Però un 50%… Això només és possible reduint caps de bestiar. I si en reduïm, els números no surten” protestava el ramader Genís Soler. Per altra banda, el sector considera que és impossible subsistir sense que el bestiar begui aigua: “No li podem dir al porc que begui menys. Jo no puc tancar l’aixeta. Si hi ha 1.000 porcs o 1.000 vedells, jo he de garantir aigua per a 1.000 porcs o 1.000 vedells. Per tant, per reduir el consum d’aigua, només es pot fer reduint caps de bestiar. I si és així, hi hauria d’haver una compensació”, argumentava l’alcalde de Navès, Josep Maria Casadefont.

“Per reduir el consum d’aigua, només es pot fer reduint caps de bestiar. I si és així, hi hauria d’haver una compensació”. Josep Maria Casadefont

Després de les manifestacions s’ha evidenciat la crispació de la pagesia, que ha dit prou davant d’una situació que consideren insostenible. Ara, la pilota està al camp de la Generalitat, que haurà de respondre davant les reclamacions d’un sector cada vegada més desgastat.