Una investigació del CEAB rep un premi per revelar l’impacte de l’activitat de les empreses sobre els oceans

El Financial Times va galardonar l’estudi als premis ‘Educació Empresarial Responsable’ 

Explotació dels oceans amb la tècnica de l’acuicultura

PATRICIA GORINA | 30/01/2024

Una investigació, liderada pel CEAB (Centre d’Estudis Avançats de Blanes) va rebre un premi per revelar els efectes de l’activitat de les grans empreses sobre els oceans. Rafael Sardà va ser l’investigador que va dirigir aquest estudi Business for Ocean Sustainability‘, premiat en la categoria d’Investigació Acadèmica en uns premis que reconeixen “les millors investigacions amb un impacte real per la millora de les empreses i entitats”. La investigació, publicada a la revista Ambio, pren una mostra de més de 1600 empreses de 19 sectors industrials diferents, per analitzar fins a quin punt la seva activitat està relacionada directament amb el mar.

Els resultats van desvelar que quasi el 90% de la pressió que rep l’oceà prové d’activitats com l’agricultura, l’energia, la moda, l’alimentació i els productes químics. L’afectació directa i indirecta que té la indústria i el consum sobre l’oceà són aspectes sobre els quals han volgut aprofundir els investigadors de la Universidad de Bocconi, del McKinsey Global Institute i de One Ocean Foundation que han participat en l’estudi. I és que una de les principals revelacions de l’informe és que tot i que un 51% de les empreses analitzades té consciència de quines són les externalitats que produeixen sobre l’oceà, menys de la meitat realitzen accions de mitigació per erradicar els efectes nocius de la seva producció.

D’aquesta manera, es dona consciència dels efectes negatius que poden provocar aquests sectors industrials i que a vegades queden invisibles com l’acidificació de l’oceà, el seu escalfament, la pèrdua de la biodiversitat, la contaminació…Un dels principals objectius d’aquest projecte d’investigació és divulgar la importància d’introduir els sistemes de sostenibilitat corporativa de tercera generació. D’aquesta forma, Sardà dona rellevància a l’avenç de l’economia cap a una economia blava. Aquesta ha de ser capaç d’integrar la sostenibilitat a l’activitat empresarial a través de la innovació i d’un nou enfocament. Aquest treball només es podrà fer possible, recalca Sardà, amb una correcta col·laboració tant per part de les indústries com dels agents socials.

2 pensaments quant a “Una investigació del CEAB rep un premi per revelar l’impacte de l’activitat de les empreses sobre els oceans”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *